Publicat de: Valentina Gabriela Dumitrescu | iulie 6, 2021

Vreți o țară, ca afară? – 1

O să o aveți când o zbura măgarul popii. Veci, nu va fi România nici măcar la degetul mic, al unei țări din vestul Europei. Și mă limitez, doar la Europa. Nu mai menționez USA, Japonia sau altele. De ce? Păi o să vă spun (adică o să scriu aici pe blog) în mai multe postări. De ce mai multe? O să scriu, mai puțin ca să aveți timp să citiți până veți ințelege. Deși, am mari dubii că unii dintre voi vor face efortul ăsta.

Încep cu gunoiul.

Toate televiziunile au încercat să facă rating, pe seama scandalului gunoaielor din Sectorul 1. Dar nu s-au dus onor așazișii jurnaliști și prin alte zone din țară. Nuuuuu. Nici măcar în alte sectoare ale Bucureștiului, sau în împrejurimi.

Când în România se va înțelege că trebuie sortat gunoiul, pe fracții, poate atunci ………poate atunci se face primul pas spre normalitate. Băgați bine la ”cutiuță”.

Hârtia reciclată, salveaza păduri.

Plasticul și metalul reciclat, nu mai ajunge în apele râurilor.

Deșeurile menajere alimentare, se transformă în compost, și nu mai sunt sursă de atragere a sălbăticiunilor. 

Deșeurile din gradină se adună în saci separați, care împreună cu deseeurile alimentare se transformă tot în compost.

Ambalajele de sticlă ( sticle, borcane, etc fără capace) se colectează în tomberoane speciale sortate pe culori. Dar sunt și sticle de vin și bere, care se returneaza la magazine și primești bani pentru ele.

Uleiul de la gătit, se colectează în recipiente și se depune în tomberoane speciale, pentru a nu ajunge în apele menajere.

Restul, se poate incinera, producându-se energie.

Și de aici pleacă și câștigul. Hărtia reciclată se procesează și se revinde. Compostul se tranformă în pământ de grădină, carre se revinde. Deci, un produs, se vinde de vreo 3 ori.

Dar, nuuuu. În România sunt puțini dispuși să se alinieze și să facă eforturile astea. Și chiar dacă le fac, cine să adune și să proceseze aceste deșeuri? Aproape, nimeni. De ce? Penrtu că toate astea necesită investiții, și implicarea statului român. 

Care stat? Ăla care nu are sânge în istalatie să reformeze justiția, ca să nu mai fie la mâna ……….(nu scriu, că mă blochează iar Țucănberg).

Deunăzi, discutam cu o colegă de muncă, care-mi spunea că într-o comună din Dâmbovița, primăria, a distribuit gratis, tomberoane, pt colectarea gunoiului. Marea majoritate a sătenilor, au refuzat. De ce? pentru că trebuiau să platească 3 lei pe lună pentru colectarea gunoiului. Așa că onorabilii săteni, au ales să arunce gunoaiele, direct în gârla, fără să se gândească, că o parte din gunoaiele astea, la o ploaie mai zdravănă, li se intorc în curți sau unele dintre ele, vor bloca podețuri în localitățile din aval și vor nenoroci și alte familii.

Nu vă mai spun că acum 5 ani am cunoscut o persoană, care a lucrat din 2007 în Belgia și și-a făcut casă, tot într-un sat din România. Casa, pe malul unui pârâiaș. Îmi explica, că are baie cu jacuzzi, și toate utilitățile. L-am întrebat daca au canalizare în sat. A făcut ochii mari și mi-a explicat cu nonșalanță, că nu e nevoie, pentru că toată apa menajeră merge în pârâiașul din spatele casei. Deci și ce se adună în WC.

Deci dragilor, nu vă mai văicăriți pe rețelele de socializare, că în România e așa și pe dincolo, și că nu e ca-n occident. Îmbrăcați-vă frumos, după ce vă faceți toaleta zilnică și hai, la primării. Spuneți că vreți să rezolve URGENT problema gunoaielor. Spuneți-le că vă angajați să plătiți taxa de adunare a gunoaielor pe care le produceți.

Începeți cu gunoaiele menajere, că poate vă deșteptați și rezolvați și problema gunoaielor din politică, justiție sau administrație.


Responses

  1. SCHIMBAREA începe aici ,la noi în gândire ,apoi în modul civilizat în care ne purtăm unii cu alții ,cu mediul ,cu tot ce ne înconjoară .Este parte a culturi pe care am asimilat-o în timp …! Și dacă nu am asimilat nimic ,ce vrei să se reflecte în comportamentul nostru ? De unde să primim cultură ? Antena 3 ? Rtv ? Partidele politice care succed periodic la guvernare cu aceleași apucături de hoți la drumul mare ?Acest lanț al slăbiciunilor ,UNDE POATE FI RUPT ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: