Publicat de: Valentina Gabriela Dumitrescu | august 10, 2021

Vreți o țară ca afară? – 2

O să o aveți, când o face plopul pere și răchita micșunele.

În postarea cu numărul 1, pe aceeași temă, v-am povestit despre gunoi. Problema, nu cred că s-a rezolvat și nici nu se va rezolva in următorii 25-30 de ani.

Azi, transportul în comun.

Și iarăși încep cu ”televiziunile” și așa zișii jurnaliști, care după scumpirea biletelor de transport în București, s-au strufocat să arate cu ce jafuri de vehicule se circulă în capitala României și în ce condiții mizerabile se călătorește. La fel au făcut și cu jaful ăla care se mai numește ”încă” CFR. Au prezentat trenuri murdare, care întârzie cu zilele, cu geamuri murdare și wc-uri impracticabile.

Dar nici unul, măcar unul din ăștia care stau cu microfonul în brațe, ca să transmită știri de senzație nu a suflat o vorbă despre faptul că românașii care acum se plâng de condiții mizere în transportul în comun, s-au bucurat și mai, mai că au jubilat, atunci când au călătorit fără bilet. S-au crezut șmecheri. Ei, acum, ciocul mic și joc de gleznă. Suportați fraților că ați pus umărul la dezastrul ăsta. Și nici nu s-au grăbit, jurnaliștii, să facă publice salariile celor din STB și CFR. Nuuuu, ăsta e un subiect tabu.

Ba mai mult, apare pe posturile tv, un habarnist, care cică este director și explică, foaaarte supărat, că în București au deraiat tramvaiele, pentru că s-a semănat iarbă pe lângă liniile de tramvai și mai mult, afirmă același individ, că troleibuzele nu pot circula din cauza crengilor copacilor de pe marginea traseelor. Băi nene, tu ai fost vreodată în Bruxelles? Păi aici 50% din liniile de tramvai sunt pe spații cu iarbă. Copacii, acopera liniile electrice ale tramurilor, dar nu se plânge nimeni. Și știi de ce, ”nenea director”? Pentru că aici se tunde iarba, aproape lunar, și se toaletează copacii. Toaletarea copacilor se face cu oameni care au învățat școală ca să facă asta, nu cu habarniști.

Și acum, hai să vă explic de ce aici e altfel.

STIB-ul, aproape echivalentul STB (pentru că au în exploatare și metroul) este un vis nerealizabil pentru bucureșteni. Mijloace de transport, super curate, cu aer condiționat vara și căldură iarna. Stații subterane, prevăzute cu scări rulante și ascensoare pentru cei ce au copii în cărucior sau a persoanelor cu handicap. Stațiile exterioare, prevăzute cu minim o băncuță și un pic de protecție. Nu, stațiile astea, nu au aer condiționat, așa cum am auzit un bucureștean că ar vrea.

SNCB-ul, ”echivalentul” CFR e ceva de neimaginat pentru România. Cu scaune tapițate, cu aer conditionat și căldură, în funcție de anotimpuri, cu wc-uri curate, din care nu lipsește hârtia igienică, săpunul, apa la wc și prosoapele de hârtie pentru mâini. Displayuri care anunță stațiile și minutele de întârziere (dacă sunt întârzieri)

Și toate astea, pentru că aici lumea își cumpără bilete de călatorie, sau abonamente. Când se urcă în mijlocul de transport, bipăie aparatele alea de înregistrează călătoria, încât, devin aproape enervante.

Dar, dar, pentru că există și un dar, aici când se face controlul titlurilor de transport, sunt cei de la Security, dotați cu șprayuri lacrimogene, bastonașe cu electroșocuri și alte cele. Nu îndrăznește nici unul din ăia care nu au bilet să comenteze sau să riposteze. Stau precum ghioceii, când li se întocmește procesul verbal de amendă. Dar nici ceilalți călători nu sar să le ia apărarea. În România, am văzut, tot la știri, doi amărâți de controlori în București, din care unul a fost pălmuit de o puștoaică care nu avea bilet.

Măi fraților, ce ați semănat, aia culegeți. L-ați îmbogățit pe ”naș”? Acum căutați-l să vă facă vânt cu evantaiul. Ați călătorit fără bilet? Acum alergați în urma tramvaiului, autobuzului sau troleibuzului, eventual împingeți, ca să pornească.

Și ar fi fost foarte bine să fi ieșit în stradă, când ați văzut că lucrurile o iau razna. Sa faceți scandal și să cereți să se publice salariile din sistem. Dar, nuuuu. V-ați complăcut în mocirla aia de transport și acum vă văicăriți. Atât ați știut să faceți, atât aveți. Luați cu pâine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: